Vďaka Slovenskej sporiteľni zviditeľňujeme zelené aktivity v Starej tržnici.

Zelená tržnica

Druhá šanca

Je mnoho spôsobov ako sa dá znižovať ekologický dopad našich aktivít. Jedným z nich je opätovné použitie vecí, ktoré už boli použité, či používané. Pôvodný majiteľ už o nich nemá záujem no stále ich môže použiť niekto ďalší. Poprípade určitý materiál sa javí ako odpad, ale pre šikovného majstra je cennou surovinou. Veci teda dostanú druhú šancu byť užitočné.

Druhá šanca

Túto ideu sa v Starej tržnici snažíme aplikovať na každom kroku. Či už je to kompostovanie organického odpadu, výroba diárov a zošitov zo starých plagátov na workshopoch počas sobotných trhov, či opätovné využitie odpadového dreva v našej dielni. Počas trhov u nás tiež nájdete stánok Kolo (Bratislavské centrum opätovného použitia), ktoré tu dočasne zbiera staré veci na recykláciu. Aj naša rezidencia, byt ktorý dávame k dispozícii rôznym umelcom a odborníkom na krátkodobé stáže, je zariadený vecami z Kola. A popritom vytvárame priestor na to, aby túto možnosť dostali aj naši návštevníci. Najlepším príkladom sú burzy, ktorých u nás nájdete viacero typov.

Oáza

Dobrým príkladom je priestor Oázy, ktorý slúži ako adopčné centrum pre rastliny. Je to niečo podobné ako útulok, len v tomto prípade sa nestaráme o domáce zvieratá, ale o domáce rastliny. Tento krásny zelený priestor je celý vyplnený rastlinami, ktoré sme dostali od ľudí.

Sú to rastliny, ktoré už svojim rozmerom prerástli pôvodný domov,  nehodili sa pri sťahovaní, alebo jednoducho už pre nich nebolo miesto. V Oáze dostali druhú šancu a spríjemňujú prostredie návštevníkom počas sobotných trhov, alebo počas rôznych akcií, ktoré sa v tomto priestore odohrávajú. Niekoľkokrát do roka navyše organizujeme v Oáze burzu rastlín (SWAP), počas ktorej môžu návštevníci priniesť svoje rastliny do Oázy, ale tiež si nejaké odniesť so sebou domov. Počas týchto búrz máme pripravené množstvo rastlín a odrezkov, nielen z Oázy, ale aj rôzne exotické raritky, ktoré sme získali z Bratislavskej botanickej záhrady práve pre toto podujatie.

V Oáze sa tiež konajú burzy oblečenia. Toto podujatie organizujeme v spolupráci s Nosene, kde starým veciam vdychujú nielen nový život ale aj nový dizajn. Podobne ako pri burze rastlín, aj tu môžu návštevníci priniesť svoje staré nepoužívané kusy oblečenia a odniesť si iné, ktoré ich zaujmú.

Knižná burza

Na svoje si u nás prídu aj milovníci kníh a umenia a to rovno každú sobotu. Počas sobotných trhov totiž patrí celý balkón najväčšej knižnej burze na Slovensku. Nejde iba o burzu kníh, ale aj platní, známok, obrazov a grafík, či časopisov. Na tejto burze môžete hľadať a objavovať knižné klenoty, každú sobotu je tu vystavených až 3 000 kníh.

Projekt Zelená tržnica je realizovaný s finančnou podporou Zeleného vzdelávacieho fondu 5/2023 formou dotácie z Environmentálneho fondu.