Vďaka Slovenskej sporiteľni zviditeľňujeme zelené aktivity v Starej tržnici.

Zelená tržnica

Farm to fork

Počas trhov majú návštevníci možnosť zažiť našu Kantínu. V čom je výnimočná? Jedlá, ktoré sa tu varia sa pripravujú zo surovín od našich trhovníkov, takže suroviny putujú z farmy priamo do taniera. Tomuto typu gastronómie sa hovorí Farm to Fork, alebo z farmy na vidličku. 

Farm to fork

Šéfkuchár Daniel Karas a jeho kolega Filip Urbanič začínajú soboty skoro ráno. Musia byť na trhoch medzi prvými, aby stihli nakúpiť čerstvé suroviny od predajcov. Z tých potom začínajú variť sobotné menu. Všetko musí byť dobre zorganizované a načasované, s čím však nemajú problém. Daniel Karas pôsobil ako šéfkuchár v päťhviezdičkovej hotelovej reštaurácii a Filip Urbanič za pôsobil v Michelinskej reštaurácii v Dánsku. 

Menu sa vydáva od 11tej do vypredania. Návštevníci majú na výber polievku, a trhovnícku misku v ktorej sú 4 druhy zeleniny (pečená, dusená, surová a fermentovaná), ryžu a k tomu tofu, alebo mäso podľa dennej ponuky. Kto má chuť len na niečo menšie, každú sobotu sú k dispozícii dva druhy tapas. Jednoduchá forma obedového menu prináša stále iný obsah, pretože trhovnícka miska vždy zodpovedá danej sezóne. Inak vyzerá na jar a inak na jeseň. Na trhoch sa počas roka prestriedajú desiatky druhov zeleniny a trhovnícka miska túto sezónnosť reflektuje.

Všetok odpad či už vo forme varených alebo surových potravín nakoniec končí vo kompostovacej stanici, ktorej sme sa venovali v samostatnom blogu. Spracovaný kompost potom putuje na farmy naších predajcov, čím vzniká uzavretý kruh. Nič nevíde nazamar.

Predajcovia na trhu

22. október 2023
Sobotné potravinové trhy boli pre nás už v samotných začiatkoch nášho fungovania v rámci Starej tržnice absolútnou prioritou. Záležalo nám na tom, aby sa do tohto nádherného priestoru vrátili potraviny a spolu s nimi predovšetkým ich výrobcovia zo širšieho regiónu. Už v dávnych časoch prichádzali do tržnice a na námestie pred ňou roľníci s tovarom aj spoza brehov Dunaja či Moravy a na trhu ste sa bežne dohovorili v slovenčine, nemčine a maďarčine. Dnes tomu nie je inak, čo symbolicky zrkadlí aj jeho samotný názov Trh Piac Markt (pozn.: Piac = trh po maďarsky, Markt = trh po nemecky) Čítaj viac

Potravinové trhy TRH-PIAC-MARKT

TRH-PIAC-MARKT

16. september 2023
Pravidelné potravinové trhy, ktoré organizuje občianske združenie Aliancia Stará Tržnica, sa konajú už neuveriteľných desať rokov a nadväzujú na tradíciu budovy ako trhového priestoru. Novodobá história trhov v Starej tržnici sa začala 21. septembra 2013 s prvým potravinovým Trhom Piac Markt. Čítaj viac

Projekt Zelená tržnica je realizovaný s finančnou podporou Zeleného vzdelávacieho fondu 5/2023 formou dotácie z Environmentálneho fondu.