Vďaka Slovenskej sporiteľni zviditeľňujeme zelené aktivity v Starej tržnici.

Stará tržnica je o krok bližšie k bezodpadovosti19. máj 2021

Stará tržnica je o krok bližšie k bezodpadovosti

Vedeli ste, že za normálnej "nekoronovej" prevádzky vyprodukujeme v celej Starej tržnici denne až 100 kg kompostovateľného odpadu? Keďže sa neustále snažíme byť ekologickejší, vďaka Slovenskej sporiteľni sme začiatkom roka 2021 zakúpili priemyselný elektrický kompostér, ktorý dokáže premeniť tento odpad na hodnotný kompost, opäť využiteľný v ekosystéme.

Našou dlhodobou snahou v Starej tržnici je minimalizovať množstvo odpadu, ktorý spoločne vytvoríme. Okrem zákazu používania plastových slamiek v prevádzkach a zavedenia zálohovaných pohárov na všetky teplé a studené nápoje, pravidelne triedime všetok odpad. 

Od roku 2017 sme k triedeniu odpadu zaviedli aj triedenie kompostovateľného odpadu, najskôr na pravidelných festivaloch pouličného jedla Street Food Park, minulý rok pribudli špeciálne triediace stanice aj na sobotných potravinových trhoch. Kompostovateľný odpad tvorí najväčšiu časť nášho odpadu – odrezky zeleniny a kvetov od farmárov zo sobotných trhov, zvyšky jedla, použitý riad a obaly zo Street Food Parkov, odpad, ktorý vzniká pri varení piva v suteréne tržnice, a množstvo iného „neviditeľného“ odpadu z prevádzok a podujatí v tržnici. 

Tento odpad sme však neboli schopní sami spracovať, a tak sme ho vyvážali. „Cítili sme potrebu nájsť spôsob, ako ho efektívnejšie spracovať vlastnými silami. Tak sa zrodila myšlienka vybudovania vlastnej prevádzky kompostovacieho zariadenia, ktorá by znížila nielen množstvo komunálneho odpadu, ale aj dopady jeho odvozu na okolité prostredie a našich susedov,“ hovorí Jana Vašáková z Aliancie Stará tržnica, ktorá koordinuje tento pilotný projekt.

Vďaka Slovenskej sporiteľni sa nám to začiatkom roka 2021 podarilo a investovali sme do priemyselného elektrického kompostéra. Ide o uzavretý systém s filtráciou, ktorý rozkladá odpad vďaka zvýšenej teplote. Teplota nad 70°C zničí všetky choroboplodné zárodky. Vzniknutá hmota sa neustále zahrieva a mieša, a tým sa urýchľuje proces vzniku hodnotného a opäť využiteľného kompostu. Ročne tak budeme schopní premeniť až 50 ton odpadu.

 „Sme radi, že v rámci partnerstva Slovenskej sporiteľne so Starou tržnicou sme mohli podporiť kúpu kompostéra, ktorý pomôže každoročne premeniť desiatky ton odpadu na kompost a prispeje tak k zelenšej a modernejšej Bratislave. Zeleným témam sa venujeme dlhodobo, šetríme papier, energiu, nepoužívame billboardy, chováme a podporujeme včely, nedávno sme ako prvá banka na trhu predstavili ekologické platobné karty,“ vysvetľuje Dáša Juríková, riaditeľka stratégie a rozvoja značky.

V súčasnosti je kompostér v nultej testovacej fáze – sme na začiatku, učíme sa s ním pracovať. Čaká nás ešte dlhá cesta, kým budeme môcť oficiálne spustiť jeho prevádzku. Naším cieľom je v budúcnosti vzniknutý kompost dávať trhovníkom, farmárom, ktorí ho následne použijú pri pestovaní ovocia a zeleniny, ktorú si potom kúpite u nás na trhu. Navyše by sme chceli kompostér využívať aj v prospech nášho okolia, či už na kompostovanie opadaných listov z námestia či sprístupnenie služby kompostéra pre našich susedov.

Pre Starú tržnicu znamená vlastný kompostér zníženie objemu komunálneho odpadu až o 80%, pre našich susedov to znamená menej zaťažené územie smetiarskym autom, menej hluku pri zvážaní odpadu a menej zápachu z komunálneho odpadu. Tešíme sa, že sme opäť o krok bližšie k bezodpadovosti a môžeme tak prispieť k zelenšej Bratislave.

Rok s pandémiou. Ako vyzeral tento turbulentný rok v Starej tržnici?

28. apríl 2021
Pre nás to znamenalo výrazné obmedzenie činnosti, museli sme sa naučiť rýchlo sa prispôsobiť neistej a stále sa meniacej situácii, a hlavne nevzdávať sa. Čítaj viac

Kde kura končí, langoš začína! Langos Bar sa vracia

Langoš sa vracia

01. apríl 2021
Dočasný pop-up Čiken Bar končí. Od stredy 7. 4. sa do tržnice vrátia lahodné langoše. Čítaj viac