Ceny plynu aj elektriny skákali prvý rok ako na trampolíne. Isté bolo ibo to, že za kúrenie zaplatíme niekoľkonásobne viac ako v minulosti. Takáto bola situácia od roku 2022. Jediná možnosť ktorú sme pred sebou videli bolo premeniť túto nevýhodu na príležitosť posunúť sa smerom k väčšej efektivite. Do celej situácie zapadala aj skutočnosť, že plynovej kotolni sa blížil koniec životnosti.
Preto sme oslovili odborníkov, architektov aj projektantov a začali sme aktívne uvažovať a zisťovať aké máme možnosti. Odkedy sa vybudovala pôvodná kotolňa technológie v tejto oblasti výrazne postúpili. Ako pri všetkom sme sa však nepozerali iba do budúcnosti ale aj do minulosti. Ako bola budova vymyslená a dizajnovaná? Na čo mysleli projektanti už pre vyše 100 rokmi? Zo všetkých týchto prvkov sme postupne pripravili dvojfázový projekt.
Prvá fáza je zameraná na výmenu kotlov a rozdelovača, ktorým už končí životnosť. Štyri pôvodné plynové kotle sa menia za dva nové efektívnejšie. Táto výmena povedie k vyššej efektivite a zníženiu množstva spalín. Druhá fáza počíta s tepelným čerpadlom, ale tiež s pasívnym systémom založenom na vetraní. Plánujeme totiž obnoviť pôvodné strešné lamely. Tie dokážu vďaka komínovému efektu efektívne odvádzať teplo z budovy počas horúcich letných dní. Moderné elektronické riadenie zvýši účinok tak, že lamely sa budú otvárať v najchladnejšej časti noci, aby teplý vzduch z budovy unikal a chladný sa nasával. Tepelné čerpadlo zas umožní využívať na kúrenie elektrinu s vysokou efektivitou. Automatický systém bude vyhodnocovať ktoré z riešení je kedy to najvýhodnejšie a prepínať medzi nimi.
Ďaľším zaujímavým riešením je využitie efektu zelenej strechy, ktorej sme sa venovali v samostatnom článku. Zelená strecha so sebou prináša vodozádržnú aj termoizolačnú funkciu. Na úrovni plochej strechy sa v budove nachádzú aj veľké sklenené steny, pričom jedna z nich je orientovaná na juh. Touto stenou preniká do budovy veľké množstvo tepla, ktoré je v zime žiaduce a v lete nežiaduce. Ako riešenie sme navrhli konštrukciu, ktorú by počas leta obrastali ťahavé restliny. Vznikal by tak prirodzený tieň počas leta. V zime keď rastlinám listy opadajú by sa okno odokrylo aby mohlo akumulovať slnečné teplo.
Farm to fork
15. november 2023
Počas trhov majú návštevníci možnosť zažiť našu Kantínu. V čom je výnimočná? Jedlá, ktoré sa tu varia sa pripravujú zo surovín od našich trhovníkov, takže suroviny putujú z farmy priamo do taniera. Tomuto typu gastronómie sa hovorí Farm to Fork, alebo z farmy na vidličku. Čítaj viac
Predajcovia na trhu
22. október 2023
Sobotné potravinové trhy boli pre nás už v samotných začiatkoch nášho fungovania v rámci Starej tržnice absolútnou prioritou. Záležalo nám na tom, aby sa do tohto nádherného priestoru vrátili potraviny a spolu s nimi predovšetkým ich výrobcovia zo širšieho regiónu. Už v dávnych časoch prichádzali do tržnice a na námestie pred ňou roľníci s tovarom aj spoza brehov Dunaja či Moravy a na trhu ste sa bežne dohovorili v slovenčine, nemčine a maďarčine. Dnes tomu nie je inak, čo symbolicky zrkadlí aj jeho samotný názov Trh Piac Markt (pozn.: Piac = trh po maďarsky, Markt = trh po nemecky) Čítaj viac