Vďaka Slovenskej sporiteľni zviditeľňujeme zelené aktivity v Starej tržnici.

Gábor Bindics sa po 10 rokoch lúči s vedením Starej tržnice. Nahradí ho Marián Mazag28. marec 2024

Gábor Bindics sa po 10 rokoch lúči s vedením Starej tržnice. Nahradí ho Marián Mazag

Roky som chodil okolo zatvorenej tržnice a nevedel som pochopiť, čo sa mohlo stať, že takáto veľkolepá budova uprostred mesta je zatvorená. Bol to príklad toho, že v tomto meste niečo nefunguje.

Keď sme pred vyše 10 rokmi s naším tímom prevzali Starú tržnicu, netušili sme, že to bude taká náročná práca. Bolo to 6000 m² opustenej budovy, kde najväčšou výzvou nebol schátraný technický stav, zatekajúce strechy a v podstate nefunkčné technické zázemie, ale to, ako budovu oživiť a otvoriť pre všetkých.

Na to, aby tržnica opäť fungovala, bolo potrebné množstvo energie od mnohých ľudí. A, samozrejme, aj uvedomiť si fakt, že ide o miesto, ktoré sa buduje organicky, krok za krokom, v reálnom čase. Sobotný trh sa na začiatku konal len raz mesačne, postupne však tržnica žila čoraz častejšie. V roku 2023 sa konalo 230 dní programov, trhov a výstav, ktoré navštívilo viac ako 450-tisíc ľudí.

Dôležité bolo pochopiť budovu a osláviť jej minulosť – napríklad oživiť výrobu sódovej vody, nazvať jedno z miest po starom miestnom obchodníkovi Ernőovi Dworákovi alebo pomenovať sobotný trh v troch jazykoch.

Za dôležité sme považovali aj naplniť budovu zmysluplnými vecami. Otvoriť strechu pre komunitnú záhradu, vybudovať vlastnú kompostáreň, adoptovať rastliny, variť pivo, fermentovať, urobiť umeleckú rezidenciu a snažiť sa poučiť aj z každého neúspechu.

Podstatné bolo aj formovať naše prostredie a pomáhať mu. Založiť iniciatívu Živé námestie, pomôcť ďalším organizáciám, ktoré chceli vytvoriť podobný priestor, napríklad kláštoru v Rožňave, tržnici na Hunyadiho námestí v Budapešti alebo streche Lucerny v Prahe.

Nedávno sme vydali aj malú knižku o 10 rokoch fungovania obnovenej Starej tržnice, ktorú si môžete stiahnuť tu: https://bit.ly/4cxW7Mg V knihe uvádzame mená všetkých, ktorí boli súčasťou tímu, no vďaka patrí aj mnohým ďalším. Každý jeden človek, návštevník, trhovník, prinesená rastlina, reakcia, interakcia, spätná väzba je to, čo túto budovu oživilo.

Som rád, že po desiatich rokoch preberá správu tržnice môj kolega, ktorý si toho v tržnici veľa vyskúšal: najprv predával na trhu, potom viedol oázu, zelenú strechu a nakoniec písal granty a koordinoval letnú umeleckú inštaláciu. Marián Mazag sa – tak ako samotná budova – organicky menil a vyvíjal. Teraz sa stane novým riaditeľom tržnice, ktorý pozná všetky zákutia jej fungovania, a to je to najlepšie, čo sa takémuto miestu môže stať.

Stará tržnica je otvorená, pestrá budova plná dobrej energie a je príkladom toho, že toto mesto predsa len funguje. Tržnica nám ukazuje aj nádej na zmenu – je len na nás, aby sa naše okolie a spoločnosť stali lepšími.

Naďalej ostávam najväčším fanúšikom tejto premeny Starej tržnice, no už len ako návštevník.

Veľa šťastia, Majo! Ďakujem vám všetkým za uplynulých 10 rokov.

Gábor Bindics, končiaci riaditeľ Starej tržnice

Rok 2023 v Starej tržnici

31. december 2023
Koniec tohto roka sa blíži, preto vás pozývame pozrieť sa spolu s nami na všetko, čo sa u nás udialo za posledných dvanásť mesiacov. Čítaj viac

Svetové umenie sa presúva do Bratislavy

01. jún 2023
Mezinárodné umelecké zoskupenie Numen/For use sa po dvoch rokoch opäť presúva do Bratislavy. Vytvoria tu jedinečnú umeleckú inštaláciu, ktorej adaptácie už obdivovali návštevníci v Paríži, Melborne, Tokyu, Frankfurte aj Florencii. Navštívte počas leta Starú tržnicu a pridajte sa k svetovému publiku aj Vy. Čítaj viac