Vďaka Slovenskej sporiteľni zviditeľňujeme zelené aktivity v Starej tržnici.

Rok 2023 v Starej tržnici31. december 2023

Rok 2023 v Starej tržnici

Koniec tohto roka sa blíži, preto vás pozývame pozrieť sa spolu s nami na všetko, čo sa u nás udialo za posledných dvanásť mesiacov. 

Tento rok priniesol pokračovanie obľúbených eventov, zaujímavé novinky, ktoré zožali úspech.

ZELENÁ STRECHA - KOMUNITNÁ ZÁHRADA

Naša komunitná záhrada na streche Starej tržnice mala tento rok svoju druhú úspešnú pestovateľskú sezónu!
25 nadšencov sa spojilo a vypestovalo desiatky kg čerstvej zeleniny - najmä hrášok, fazuľu, paradajky, papriky, baklažán, fenikel a kukuricu. Podarilo sa vypestovať aj jahody, či melóny.

Teplejšia jeseň nám priniesla predĺženie sezóny a podarilo sa vypestovať rôzne tradičné, ale aj netradičné druhy šalátov, kapustovín a pak choi. Sezónu sme ukončili zberom batátov. 

Počas leta sme zorganizovali niekoľko permakultúrnych workshopov s názvom " Permakultúra na streche" , kde sa účastníci naučili všetko od budovania komunity až po správne plánovanie zelenej strechy, balkóna či efektívne využitie vody v záhrade.

Niektorí z vás mali aj možnosť zelenú strechu navštíviť počas prehliadky "Neviditeľná tržnica". Príležitosti na návštevu budú aj budúci rok.

Caption

STARÁ TRŽNICA SA ZMENILA NA ZELENÚ TRŽNICU

Tento rok sme zaviedli ďalšie zelené aktivity pre udržateľnú prevádzku Starej tržnice.

Na sobotnom Trh-Piac-Markt pribudli informačné tabuľky s QR kódmi, ktoré vás previedli cez všetky ekologické iniciatívy, ktoré tu máme. Od našej magickej Zelenej strechy, až po Kompostáreň a projekt Druhá šanca.

Nie je nič krajšie, než poznať tváre a príbehy ľudí, ktorí s láskou vypestujú to, čo jeme. Preto sme vytvorili sériu krátkych dokumentov, kde sme vám priblížili príbehy našich farmárov a komunity na sobotnom trhu.

V našej zelenej Oáze sa konali burzy oblečenia v spolupráci s Nosene a mnohé ďalšie podujatia ako napríklad Swap rastlín.

Počas sobotných trhov ste nám mohli priniesť použitý olej, či prázdne obaly od vajíčok k ďalšiemu používaniu.
Na mnoho aktivít Zelenej tržnice sa môžete tešiť aj v roku 2024.

TRH-PIAC-MARKT

Naše sobotné trhy sa opäť tešili veľkej návštevnosti, počas roka sme mali zapojených až 77 trhovníkov, medzi ktorých patria farmári, rodinné manufaktúry a špecializovaní dovozcovia.
Väčšina z nich chodila na trhy pravidelne počas celého roka. Ale mali sme aj zopár výlučne sezónnych predajcov.
Na sobotných trhoch sme sa stretli tento rok 51-krát.

Okrem dlhoročných klasikov sa objavili na trhu aj nové tváre: Fish & agro farma Lednické Rovne , Ľudovít Gulička, ktorý začal ako "hosťujúci" trhovník, ale neskôr sa pridal k pravidelným trhovníkom, Chutné v pohári (Husárová Dana & Mrázová Marta), Modrá čerešňa, Ešte sústo...(lokše), Arónia z Pajera (pán Lukačka) a Bundášik

S trhmi bol prepojený aj priestor Oáza a spolu s partnermi sme v ňom zorganizovali zaujímavé podujatia, ktoré sa konali počas trhov ako Swap rastlín, SWAP oblečenia s Nosene, ochutnávka káv s Goriffe, ochutnávka a predaj fermentovaných nápojov s Fermentina a v závere roka výstavu diel keramického ateliéru, ktorý sa nachádza v Oáze a mnoho ďalších.

Naša pop-up kantína tu bola pre vás aj tento rok. Kantína funguje pod taktovkou šéfkuchára Daniela Karasa, ktorý stojí aj za kimchi Rodkva Ferments - Kimchi a fermentovaná zelenina a street food stánkom BECHU by Rodkva.
Obed aj tapas, ktoré sa podávali každú sobotu od 11:00, boli uvarené z ingrediencií od našich trhovníkov.

Na sobotné trhy vás pozývame aj v roku 2024! Začíname 13. januára, sledujte udalosť Trh-Piac-Markt 2024 pre viac info a zoznam trhovníkov, ktorý publikujeme každý štvrtok pred trhom.

NAŠE TRHY BOLI SPOMENUTÉ V PRESTÍŽNOM ČASOPISE MONOCLE

V augustovom vydaní prestížneho medzinárodného magazínu Monocle boli spomenutý náš Trh-Piac-Markt!
Svetové uznanie sa dostalo aj našim sobotným trhom, ktoré prinášajú autentickú atmosféru a kvalitné lokálne produkty. Je to skvelá správa nielen pre nás, ale pre celú Bratislavu, keď sa Stará tržnica stáva známou na medzinárodnej scéne.

Počas minulého roka sme privítali aj množstvo významných osobností a inštitúcií z celého sveta. Medzi nimi boli Tiba Studio, renomovaní architekti z Budapešti, a kreatívny tím Urban Innovation Office Vienna, zahŕňajúci plannerov, architektov a dizajnérov.

Našu Tržnicu si prezreli aj umelci z kolektívu Numen/For Use, spolu so študentmi z Univerzity v Innsbrucku. Výnimočným hosťom bola tiež Janette Sadik-Khan, svetoznáma urbanistka z New Yorku, a zástupcovia berlínskeho rádia RBB. Každému hosťovi sme poskytli prehliadku našich priestorov a prostredníctvom nášho odborného sprievodcu sme ich detailne oboznámili s históriou a projektami Starej tržnice.

UMENIE V TRŽNICI

Aj tento rok sa nám podarilo venovať celé leto umeniu – už tretí rok po sebe. Je to skvelý spôsob ako tržnicu oživiť a sprístupniť ju návštevníkom aj počas týždňa.

Umelecké dielo TAPE by NUMEN/FOR USE prinieslo umenie pre všetkých – umelcom aj úplným laikom, domácim aj cudzincom, rodinám s deťmi, pracujúcim ľuďom aj dôchodcom.
Počas leta navštívilo umeleckú inštaláciu viac ako 30 000 návštevníkov každého veku.

Tento rok bolo po prvýkrát voľné vstupné vďaka Slovenskej sporiteľni.

Inštaláciu TAPE  navštívilo až 35 krajín: Litva, Ukrajina, UK, Španielsko, Rusko, Švajčiarsko, Portugalsko, ČŔ, Chile, Poľsko, Rakúsko, Taliansko, Nórsko, USA, Fínsko, Nemecko, Kanada, Austrália, Dánsko, Gruzínsko, Írsko, Grécko, Estónsko, Macedónsko, San Maríno, Bulharsko, Francúzsko, Kazachstan, Holandsko, Belgicko, Hong Kong (Čína), Izrael, Srbsko, Costa Rica, Turecko.

Počas umenia v tržnici sa konalo aj 9 sobotných Trh-Piac-Markt.

Túto fascinujúcu imerzívnu priestorovú inštaláciu TAPE od rakúsko-chorvátskeho zoskupenia NUMEN/FOR USE sme zrealizovali spolu s našimi partnermi - Slovenskou sporiteľňou, Festivalom Biela noc, Hlavným mestom Bratislava, BKIS a BSK počas leta 2023.

STARA TRŽNICA OSLÁVILA DESIATE NARODENINY

Stará tržnica oslávila v septembri svoje desiatej narodeniny. 
Pri tejto špeciálnej príležitosti sme pripravili 10 grafík od talentovanej ukrajinskej umelkyne Galiny.

Galina pochádza z mesta Odesa a je absolventkou Kharkiv State Academy of Design and Fine Arts. Bola súčasťou našej umeleckej rezidencie počas určitého obdobia.
Jej kresby dokonale zachytávajú magickú atmosféru našich sobotných trhov.

VIANOČNÁ TRŽNICA SO SLOVENSKOU SPORITEĽŇOU 2023

Počas decembra sme podporili lokálne umenie, dizajn, knihy a dobroty na Vianočnej tržnici so Slovenskou sporiteľňou 2023. Pod jednou strechou tak mali návštevníci vo vybraných dňoch, od 17. decembra do 22. decembra, možnosť nakúpiť originálne darčeky pre svojich blízkych a zároveň svojím nákupom podporiť lokálne značky, malé i väčšie vydavateľstvá, remeselných výrobcov potravín a umelcov.

V priestore sa počas trvania trhov vystriedali desiatky predajcov z Trh-Piac Markt, Urban Market a BRaK - Bratislavský knižný festival

Súčasťou bola aj výstava Kolabo, kde ste mali možnosť vidieť vybrané víťazné projekty. Okrem toho, bolo možné zakúpiť si vystavované ilustrácie od ukrajinských umelcov.

Zvyšný materiál po odinštalovaní umeleckého diela "TAPE" sme odložili, nastrihali a pripravili na nové použitie. Ten istý materiál ozdobil podujatie Vianočná tržnica 2023.

Za touto kreatívnou transformáciou stáli umelci Paulina Ebringerova a zoskupenie CTRL_space (Viliam Zajiček, Dalibor Špilák, Alexander Kupko).

Okrem zaujímavých stánkov mali návštevníci možnosť zažiť program pre deti aj dospelých:
čítačky kníh nie len pre deti s hercami a známymi osobnosťami, diskusie na rôzne témy, živé vstupy projektov ako Podgast s Čoje, worskhopy,divadelné predstavenia a koncert.

Hlavným partnerom Starej tržnice aj projektu Vianočná tržnica 2023 je Slovenská sporiteľňa. Vianočná tržnica 2023 vznikla v spolupráci s Urban Market, BRaK - Bratislavský knižný festival.
Partnermi Starej tržnice sú BKIS, Hlavné mesto Bratislava.

Do nového roka máme opäť veľké plány. Neustále pracujeme na zlepšovaní a rozširovaní sobotných trhov, zároveň vymýšľame spôsoby, ako pre vás otvoriť brány tržnice aj počas týždňa. Pribudnú ďalšie zaujímavé dokumenty a aktivity Zelenej tržnice.

V lete by sme vám spoločne so Slovenskou sporiteľňou chceli sprístupniť ďalšiu interaktívnu umeleckú inštaláciu. A k tomu kopec iných zaujímavých aktivít, nebudeme prezrádzať vopred!

Ďakujeme, že ste nám počas tohto roka zachovali svoju priazeň a tešíme sa na nové zážitky spolu s vami!

Svetové umenie sa presúva do Bratislavy

01. jún 2023
Mezinárodné umelecké zoskupenie Numen/For use sa po dvoch rokoch opäť presúva do Bratislavy. Vytvoria tu jedinečnú umeleckú inštaláciu, ktorej adaptácie už obdivovali návštevníci v Paríži, Melborne, Tokyu, Frankfurte aj Florencii. Navštívte počas leta Starú tržnicu a pridajte sa k svetovému publiku aj Vy. Čítaj viac

Blíži sa jar a život okolo tržnice sa naplno zobúdza.

02. marec 2023
Pekné počasie, komunitná záhrada, prvý Street food park - život okolo tržnice sa prebúdza zo zimného spánku. Čítaj viac