Vďaka Slovenskej sporiteľni zviditeľňujeme zelené aktivity v Starej tržnici.

Zelená tržnica

Potravinové trhy TRH-PIAC-MARKT

Pravidelné potravinové trhy, ktoré organizuje občianske združenie Aliancia Stará Tržnica, sa konajú už neuveriteľných desať rokov a nadväzujú na tradíciu budovy ako trhového priestoru. Novodobá história trhov v Starej tržnici sa začala 21. septembra 2013 s prvým potravinovým Trhom Piac Markt.

TRH-PIAC-MARKT

Pravidelné potravinové trhy, ktoré organizuje občianske združenie Aliancia Stará tržnica, sa konajú už neuveriteľných desať rokov a nadväzujú na tradíciu budovy ako trhového priestoru. Novodobá história trhov v Starej tržnici sa začala 21. septembra 2013 s prvým potravinovým Trhom Piac Markt. V tom istom roku sa konali ešte tri ďalšie trhy, vrátane posledného s názvom DOBRÝ TRH pod taktovkou OZ Punkt. Rok 2014 bol pre trhy zásadný, keďže sme spolu s miestnym združením medzinárodného hnutia Slow Food Pressburg vypracovali Kódex potravinových trhov. Tento dokument definoval koncept a smerovanie sobotných trhov s cieľom zlepšiť orientáciu našich zákazníkov v ponuke. Kládli sme dôraz na garanciu pôvodu, kvalitu a hygienickú nezávadnosť produktov, transparentnosť výrobného procesu a záruku férového prostredia pre trhovníkov.

Podľa nášho Kódexu, čo je v našom regióne (resp. na Slovensku) dopestovateľné a tradične vyrábané, musí predávať sám pestovateľ, chovateľ alebo výrobca. Pre obchodníkov sa otvára možnosť spolupráce len v prípade, že sa špecializujú na konkrétny produkt, prípadne zahraničný región, z ktorého dovážajú tradičné špeciality. Uprednostňujeme špecializované menšie, zväčša rodinné firmy, ktoré majú priame väzby na farmárov a manufaktúry zamerané na remeselnú kvalitu produktov. Vďaka nim ponúkame na trhoch aj potraviny, ktoré nie sú tradičné pre našu kuchyňu, ako káva, čaje, čokoláda, olivy a olivový olej, exotické ovocie, orechy, rybie konzervy a koreniny. Lokálni farmári a výrobcovia tvoria 70% celkovej ponuky.

Počas desiatich rokov sa v Starej tržnici uskutočnilo 444 sobotných trhov, na ktorých sme spolupracovali s viac ako dvoma stovkami predajcov. Mnohí z nich sa rozlúčili po rozšírení svojej výroby a počtu odberateľov. Tieto „odchody“ nás paradoxne vždy tešili, pretože sú svedectvom úspechu trhovníkov, ktorí v Starej tržnici začínali. Spomedzi nich stojí za to spomenúť napríklad Giraffe Bakery, Herbert Sirupy, Slobodné vinárstvo Zemianske Sady, Pivo Damián, Mak z Jarnej, Green Plantation Peťa Ondrejku z Komárna a Valéra Hralu z Kalifornie a mnohých ďalších.

Naším cieľom bolo vytvoriť jednotné pravidlá, ktoré by posilnili dôveru návštevníkov v kvalitu, čerstvosť a pôvod ponúkaného tovaru. Pri výbere predajcov zohľadňujeme ochranu biodiverzity, ekologické postupy v poľnohospodárstve, rešpektovanie životných podmienok zvierat a transparentnosť vzťahov so spotrebiteľom. Uprednostňujeme farmárov, ktorí nepoužívajú syntetickú chémiu v podobe umelých hnojív a pesticídov, a výrobcov, ktorí vo svojich procesoch nevyužívajú prídavné látky, konzervanty a farbivá.

Ponúkame širokú škálu regionálnych produktov, vrátane čerstvej sezónnej zeleniny, ovocia, hríbov, byliniek, a rezaných kvetov. V zimných mesiacoch sa zameriavame na uskladnenú zeleninu a ovocie, ako aj na spracované produkty ako lekváre, džemy, kompóty a sušené plody. Čerstvý chlieb a iné pekárenské výrobky sú neoddeliteľnou súčasťou každého trhu, rovnako ako ponuka syrov, mäsa, diviny, rybích produktov a rôznych druhov korenín a solí.

Na Trh Piac Markt prepájame jednotlivé produkty s vhodnými nápojmi, čím vytvárame jedinečné gurmánske zážitky. Je to miesto nielen na nákupy, ale aj na stretávanie sa s priateľmi a objavovanie nových chutí a vôní.

Dodržiavame pravidlá a hodnoty Kódexu, ktorý vychádza z prístupu a hodnôt medzinárodného hnutia Slow Food. Trhy sú miestom pre drobných roľníkov, rodinné farmy, manufaktúry a špecializovaných dovozcov. Súčasťou našich trhov sú aj rôzne kultúrne a vzdelávacie aktivity, ako divadelné predstavenia, hudobné vystúpenia a workshopy.

Komunitná záhrada na streche

30. august 2023
Jeden z najnovších zelených projektov, ktoré v rámci budovy realizujeme je Zelená strecha. Keďže pôvodná strecha budovy vyžaduje rekonštrukciu rozhodli sme sa preskúmať aktuálne možnosti a príklady dobrej praxe zo sveta. Čítaj viac

Kompostovacia stanica

28. august 2023
Vedeli ste, že počas štandardnej prevádzky dokážeme v celej Starej tržnici vyprodukovať až 100 kg kompostovateľného odpadu za jeden deň? Keďže sa neustále snažíme byť ekologickejší, vďaka Slovenskej sporiteľni sme začiatkom roka 2021 zakúpili priemyselný elektrický kompostér, ktorý dokáže premeniť tento odpad na hodnotný kompost, opäť využiteľný v ekosystéme. Čítaj viac

Projekt Zelená tržnica je realizovaný s finančnou podporou Zeleného vzdelávacieho fondu 5/2023 formou dotácie z Environmentálneho fondu.