
Recups je systém zálohovaných pohárov, ktoré používame nie len v našich prevádzkach, ale aj na všetkých podujatiach, ktoré sa u nás organizujú. Tento systém nám umožňuje vyhnúť sa jednorázovému riadu. Vďaka zavedeniu Recups sme výrazne znížili celkový objem odpadu, ktorý sa v budove produkuje.
Ďaľším malým riešením je aktívne využívanie kargobicyklov na zásobovanie poprípade rozvoz produktov. Stará tržnica je veľka budova s množstvom prevádzok čo prirodzene spôsobuje čulý dopravný ruch v jej okolí. Sme si vedomí, že cestná doprava je veľký znečisťovateľ ovzdušia a tak sa ju snažíme redukovať jednak množstvom obmedzení a jednak hľadaním alternatív. O redukcii množsva smetiarských aut vďaka kompostovacej stanici sme už písali. Ďaľším opatrením je aktívne využívanie kargobicyklov na rozvoz produktov zo Starej tržnice. Jednak je to pivo z pivovaru a jednak je to sódová voda zo sódovkárne. Tieto produkty sú pravideľným pasažierom naších dopravných bicyklov. Príležitostne však v spolupráci s cyklokuriérmi zo Švihaj šuhaj prevážame aj väčší náklad. Takto napríklad cestovalo množstvo rastlín do Oázy, vrátane päťdesiat ročnej dva metre vysokej čínskej ruže.
V rámci našich ekologických opatrení sme sa rozhodli riešiť aj problematiku cigaretových ohorkov, ktoré často končia na zemi alebo v zmiešanom odpade. Preto sme v spolupráci so špecializovaným recyklačným programom Ecobutt zaviedli zberné nádoby určené práve na špaky. Tie následne putujú na spracovanie, kde sa z nich odstraňujú škodlivé látky a využívajú sa pri výrobe asfaltu. Tento krok je ďalším z našich opatrení, ktorým sa snažíme minimalizovať ekologickú stopu a podporovať udržateľnejšie nakladanie s odpadom v centre mesta.
Posledným spomenutým opatrením sú separačné stanice, ktoré používame počas pravideľného festivalu pouličného jedla Streetfoodpark, počas sobotných trhov Trh-Piac-Markt, ale aj počas niektorých podujatí. V separačnej stanici zbierame komunálny odpad, plast, papier, sklo, kompostovateľný odpad, kuchynský odpad aj použitý olej. Okrem toho obsluhuje stanicu zaškolený personál, aby sa všetko ocitlo v správnom koši.
Energetická efektivita

15. december 2023
V roku 2022 zažila európa energetickú krízu, ktorá výrazne ovplyvnila fungovanie v Starej tržnici. Zároveň sa blížil koniec životnosti našej plynovej kotolne. Preto sme sa rozhodli pristúpiť k veľkej energetickej revízii budovy. Cieľom bolo nastaviť udržateľné fungovanie na najbližšie desaťročia. Čítaj viac
Farm to fork

15. november 2023
Počas trhov majú návštevníci možnosť zažiť našu Kantínu. V čom je výnimočná? Jedlá, ktoré sa tu varia sa pripravujú zo surovín od našich trhovníkov, takže suroviny putujú z farmy priamo do taniera. Tomuto typu gastronómie sa hovorí Farm to Fork, alebo z farmy na vidličku. Čítaj viac